|
|
Aktualności
Bretania 24.06 - 01.07 2023 |
Saint-Malo (bret. Sant-Maloù) – otoczona murem miejscowość portowa i gmina we Francji, w regionie Bretania, w departamencie Ille-et-Vilaine.
24.06. Przejazd z Colmar do Carantec (1074 km; 10h22m) A6 25.06. Cote de Granit Rose – przejście wybrzeżem z różowego granitu (Ścieżka Celników) Ploumanach – Perros – Guirec (5,5km), przejście mostem na wyspę Ile Grande (7km) 26.06. Wariant I - Przejazd do St.-Malo – zwiedzanie murów obronnych, stare miasto, zamek i klif Corniche d’Aleth. Przejazd do Dinard (Nicea północy) i Dinan (stare miasto, Jardin Anglais, zamek. Wariant II – Przejazd wdłuż Wybrzeża Szmaragdowego na Cote d’Emeraude z Dinard do Cap Frehel – Pointe de Decolle – cypel połączony mostem z lądem, Fort la Latte. 27.06. Przejazd do Quimper (najstarsze miasto w Bretanii z gotycką katedrą), zwiedzanie katedry i domów szachulcowych na starym mieście oraz spacer brzegiem rzeki Odet. Przejazd do Concarneau - stare średniowieczne miasto "Ville Close".położone w najpiękniejszych zatokach Bretanii, jest również znane jako błękitne miasto Bretanii. Przejazd na wybrzeże Finistere (koniec ziemi) – spacer po Pointe du Raz z różowymi granitowymi skałami. 28.06. Kraina Megalitów. Przejazd do Locmariaquer i Carnac. Grand Menhir Brise (Wielki Rozbity Menhir), aleja menhirów Alignements du Menec, Alignements de Kermario i Alignements de Kerleskan oraz Tumulus Sain-Michel, Dolmeny Manc-Kerioned, Grand Arc Megalithique – Wielki Łuk Megalityczny – przejście piesze 8 km (parking w Kerzerho). Zamiennie plaża w Carnac lub plaża na półwyspie Quiberon. 29.06. Pays des Abers i Iroise. Przejazd do Roscoff, Brignogan-Plages, - ekomuzeum des Goemaniers, latarnia na wyspie Vierge, Dunes de Sainte-Marquerite oraz ujście rzeki Aber Ildut i zatoka wyznaczająca granicę między Atlantykiem i Kanałem La Manche. Najwyższy menhir we Francji – Kerloas w Plouarzel. 30.06. Całodzienna wycieczka promem na wyspę Ile D’ouessant z Brestu lub Le Conquet www.czaswdroge.pl/douessant-wyspa-mgieł 1.07. Przejazd Carantec – Gonneville en Auge.
Popularne potrawy: ryby i owoce morza przyprawiane aromatycznymi ziołami, małże św. Jakuba i ostrygi, naleśniki na słodko (crepes) i na słono (galettes), karczochy, szparagi, ciasto (gateau breton), kaczy smalec (graisse de canard), kaszanka (boudin noire), jabłkowy cydr, brandy i likiery. Najlepsze pieczywo w Matignon, ostrygi z Cancale, cidre bretagne. Obowiązkowo koszulki w paski i buty do wody.
|
Dodał: Administrator, dnia 18.03.2023, 22:39. Komentarze [0] |
[skomentuj] [wróć do newsów]
info |
Do tego newsa nie dodano jeszcze żadnego komentarza. [skomentuj] |
Powered by PsNews
|
|